Over de verdiensten van de farmaceutische industrie
De sector heeft echter een slecht imago, omdat haar winsten te hoog zouden zijn. En critici beschuldigen de bedrijven van grootscheepse manipulatie van de onderzoeksgegevens. Farmabashen is inmiddels een nationale sport geworden. Maar de werkelijkheid is anders. In dit boek laat Henk Jan Out zien hoe geneesmiddelenontwikkeling echt in zijn werk gaat. Hij bespreekt actuele onderwerpen als belangenverstrengeling, transparantie, publicatie en kosten van onderzoek, marketing, rechtszaken en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Met als conclusie dat we blij mogen zijn dat deze industrie miljarden in onderzoek stopt. Dat farmaceutische bedrijven veel transparanter zijn dan we denken. Dat pillen misschien veel kosten maar ook veel opleveren. Dat de geneesmiddelenindustrie een van de meest gereguleerde bedrijfstakken is. Maar vooral dat patiënten baat hebben bij nieuwe medicijnen!”
Verschenen in september 2016 bij Prometheus.
Hier een overzicht van de media over: “Leve het geneesmiddel!”
Handboek Farmaceutische Geneeskunde
Onder redactie van Henk Jan Out, Paul van Meurs en Rudolf van Olden
Dit Handboek farmaceutische geneeskunde probeert op een beknopte wijze enkele van de meest relevante zaken rondom clinical trials te verhelderen. De systematische benadering draagt bij tot inzicht in het complete beeld van het geneesmiddel, zowel op gebied van mensgebonden onderzoek, als op het terrein van wet- en regelgeving en kwaliteit.
Dit handboek is bedoeld voor iedereen in Nederland die zich bezighoudt met studies, van Clinical Research Associate en Clinical Project Manager, tot Research Nurse, promovendus of universitair (hoofd)docenten. Maar vooral ook voor klinisch personeel dat in ziekenhuizen in de praktijk verantwoordelijkheid heeft voor het correct uitvoeren van deze studies.